Hakkımızda
Bizi takip edin

Sınava hazırlanan bir ergenin anne babası olmak

TEOG sınavının yaklaştığı bu dönemde öğrencilerimiz de velilerimiz de haklı bir kaygı içerisindeler. Sınavlar da başarılı olmak öğrenci kadar anne ve babanın da isteğidir. Ancak beklenti ve endişenin odak noktasının öğrenci olduğu unutulmamalıdır. Bu dönemin sağlıklı bir şekilde atlatılması için anne ve babalara da önemli görevler düşmektedir. Aile olarak kaygılı bir dönemdesiniz. Ancak kaygı seviyesini normalin üstünde tutmak öğrenciyi olumsuz yönde etkileyecektir. Kaygının bulaşıcı olduğu unutulmamalıdır. Çocuğunuza belli etmediğinizi düşündüğünüz her olumsuz düşünce ve duygunun onun tarafından hissedildiğinden emin olmalısınız.

Öğrencinin kendi kaygısı yanında ebeveyninin kaygısı onun için öğrenme ve öğrendiklerini gösterme aşamasında en büyük engeli oluşturacaktır.

Çocuğunuzun ergenlik döneminde olduğunu unutmamalısınız. İniş çıkışların fazlaca yaşandığı bu dönemde sizin ileri görüşünüz onu etkileyemeyebilir. Aksine daha fazla çatışmaya neden olabilir. Çocuğunuzun gelecek endişesi aslında sizin endişelerinizle şekillenmektedir.

İletişim dili sınav öncesinde en çok dikkat edilmesi gereken noktadır. Sözlü ve sözel olmayan iletişimde çocuğunuza olumlu mesaj vermeye dikkat etmelisiniz. Beden dilinizle çocuğunuza çok fazla mesaj verdiğinizi unutmamalısınız. Sizin sözlü olarak verdiğiniz olumlu mesajlar ” sonuç bizim için önemli değil, sağlığın önemli, iyi bir sonuç almasan da olur ” vb. beden dilinizle örtüşmüyorsa çocuğunuzun cümlelerinizden çok beden dilinize önem vereceğini bilmelisiniz. Aynı zamanda kesin yargılar ve yönlendirmeler içeren –meli, – malı cümleleri dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır. “Ders çalışmalısın, bu kadar puan almalısın, dikkatli olmalısın” gibi cümleler çocuğunuzun kaygısını arttıracaktır. Sınava düzenli hazırlanan ya da hazırlanmaya çalışan, çaba gösteren sınav çocukları için ders çalış yönergesi minimum kullanılmalıdır. Bu uyarılar çocuğun kaygısını arttırabileceği gibi ters bir karşılığın oluşup ders çalışmamaya da sürükleyebilir. Ergenlik döneminde anne babaların yönlendirmelerinin tam tersinin yapılması sıklıkla karşılaşılan bir durumdur.

Verdiğiniz motivasyonun olumlu yönde olmasına önem vermeniz gerekmektedir. Negatif motivasyonla başarıya ulaşan birey sayısı çok azdır. “Bu gidişle kazanamazsın.” gibi cümleler çocuğu çalışması yönünde hırslandırmayacaktır. Başka çocuklarla kıyaslamak, kendi hayatınızdan örnekler vermek bu süreçte olumlu olarak bir işe yaramayacaktır. Çok fazla fedakarlıkta bulunduğunuz bir dönemdesiniz. Maddi ve manevi olarak sizin için de yıpratıcı bir süreçtesiniz. Ancak bu durumu sıklıkla dile getirmeniz çocuğunuz üzerinde ağırlık oluşturacaktır. Hem ergenlik döneminde olan hem de sınava hazırlanan çocuğunuzun üzerinde zaten çok büyük bir yükün olduğunu unutmamalısınız. Hayatınızı sınava göre şekillendirmeniz, kendi hayatınızı bir kenara bırakıp sadece çocuğunuz ve sınavı ile ilgilenmeniz aslında yarar yerine zarar oluşturabilmektedir. Eğer yapılan fedakarlıklarda aşırıya kaçılıyorsa çocuk için sınav da aynı boyutta aşılmaz büyük bir engel haline gelecektir. Çocuğunuza sınavın yaşamın sadece küçük bir parçasını oluşturduğunu gösterebilmek için günlük yaşamamıza aynı şekilde küçük fedakarlıklarla devam etmelisiniz.

Her bireyin parmak izleri gibi farklı olduğunu unutmamalıyız. Beklentileriniz çocuğunuzun gerçekten yapabilecekleri doğrultuda olmalıdır. Beklentileriniz ve çocuğunuzun yapabilecekleri uyumlu olursa kaygısı da o derece de azalacaktır.

Kaynakça :

www.turkpdristanbul.com/çocuğu sınava hazırlanan ebeveynlere öneriler